TracesOfWar needs your help! Every euro, pound or dollar you contribute greatly supports the continuation of this website. Go to stiwot.nl and donate!

Landjepik

Titel:
Landjepik
Subtitel:
De Nederlandse annexactie van Duitsland, 1945-1949
ISBN13:
9789089752314
Schrijver:
Smits, H.
Aantal pagina's:
240
Uitgever:
Just Publishers
Jaar van uitgifte:
2012
Beschrijving:

Niet alleen de gewone burger fantaseerde erover, ook de Nederlandse staat dacht in de jaren na de Tweede Wereldoorlog grote delen van het verslagen Duitsland te kunnen annexeren en tot Nederlands grondgebied te verklaren. Uiteindelijk liepen die pogingen op niets uit.

Journalist Hans Smits in beschrijft in het boek Landjepik dit vrijwel vergeten hoofdstuk uit onze naoorlogse geschiedenis.

Veel Nederlanders in de hogere kringen droomden in de naoorlogse jaren van verregaande annexatie van Duits grondgebied. Soms ging het daarbij om een tweemaal zo groot Nederland en het deporteren van vele miljoenen Duitsers. Steden als Bremen, Aken en Keulen zouden Nederlands worden. Deze grote ambities werden in tientallen brochures en pamfletten uitgedragen.

De Nederlandse regering heeft in de periode 1945-1949 dan ook alles in het werk gesteld om onze landsgrenzen een flink eind oostwaarts op te schuiven. Zo hadden de kabinetten Schermerhorn-Drees en Beel een bijzondere belangstelling voor het Eems-Dollard-gebied. Ook keek men met een zekere gretigheid naar het Waddeneiland Borkum. Men smeedde zelfs al plannen om er een strafkolonie voor NSB-ers, SS-ers en andere collaborateurs van te maken. Een delegatie met drie ministers ging er in 1946 op verkenning naar toe.

De begeerte ging verder uit naar alle grensgebieden waar een Nedersaksisch dialect werd gesproken en vooral ook naar olievelden en kolenmijnen.

Uiteindelijk gingen in 1949 de geallieerden akkoord met minuscule grenscorrecties, waaronder Elten en Tudderen. Die werden door het kabinet-Drees-Van Schaik al snel ingezet als onderhandelingsobject met de nieuwe Bondsrepubliek, om toch nog zeggenschap te krijgen over de Dollard, die Nederland zo graag wilde inpolderen.