TracesOfWar needs your help! Every euro, pound or dollar you contribute greatly supports the continuation of this website. Go to stiwot.nl and donate!

Vliegers op de vlucht

Titel:
Vliegers op de vlucht
Subtitel:
De crash van de Seattle Sleeper bij Haulerwijk op 26 november 1944
Schrijvers:
Slofstra, J. & Boer, J. de
Uitgever:
Noordboek/Bornmeer
Plaats van uitgifte:
Gorredijk
Jaar van uitgifte:
2020
Beschrijving:

De crash van de Amerikaanse bommenwerper Seattle Sleeper op zondagmorgen 26 november 1944 bij het Friese Haulerwijk staat diep in het lokale geheugen gegrift. Er zijn nog steeds ouderen die hierover kunnen vertellen. Ook latere generaties hebben zich via overleveringen een beeld gevormd van de crash en de lotgevallen van de betrokken vliegers. In de loop van de tijd is dit beeld echter steeds verder vervaagd. Voor Jan Slofstra en Jaap de Boer was dit aanleiding om de geschiedenis van de Seattle Sleeper opnieuw te bestuderen door gebruik te maken van nieuwe gegevens uit archieven, nieuwe publicaties over de luchtoorlog en talrijke interviews. Dit leidde tot de gedetailleerde reconstructie van de gebeurtenissen die is weergegeven in dit omvangrijke boek.

Wat het boek vooral bijzonder maakt is de plaatsing van het lokale gebeuren in de brede context van de luchtoorlog en de oorlogsgeschiedenis van het Fries-Gronings-Drentse grensgebied. Het gaat niet alleen over Haulerwijk en directe omgeving, maar evenzeer over het laatste oorlogsjaar in het Zuidelijk Westerkwartier, het Drentse Noordenveld en de Friese Zuidoosthoek. Aan de hand van de lotgevallen van de negen vliegers van de Seattle Sleeper komen daarbij onderwerpen als pilotenhulp, terreur en verzet uitvoerig aan de orde. Het laatste hoofdstuk van het boek heet ‘vergeten en herinneren’. Het sluit aan op de centrale thema’s van de herdenking van de bevrijding van het nazi-juk, nu 75 jaar geleden.