TracesOfWar needs your help! Every euro, pound or dollar you contribute greatly supports the continuation of this website. Go to stiwot.nl and donate!

Liberation Memorial Port-en-Bessin

Het bevrijdingsmonument herdenkt de manschappen van N°47 Royal Marine Commando die op 6 juni 1944 landde en tot 8 juni 1944 in een zware sterke ontwikkeling waren met de Duitse bezettingstroepen.

Tijdens deze confrontatie werd de eenheid ernstig gedecimeerd, maar ondanks deze verliezen behaalden zij erin om op 08 juni 1944 de overgave van de garnizoenscommandant en driehonderd man af te dwingen.

Kapitein Terry Cousins werd genomineerd voor het Victoria Cross vanwege zijn leiderschap, moed en initiatief, maar werd herhaaldelijk tot grote afkeer van de Commando's

Het monument maakt deel uit van een reeks van tien Signaux-monumenten, waarvan het model na de oorlog werd gemaakt door de hoofdarchitect van Historische Monumenten, Yves-Marie Froidevaux.

Ze hebben de vorm van een scheepsschoorsteen met inscripties aan de voorkant, de achterkant vormt een holle golf, die "het momentum van de zee naar het land" vertegenwoordigt. Deze monumenten werden gedeeltelijk gefinancierd door de verkoop van de ruïnes van geallieerde gebouwen.

Do you have more information about this location? Inform us!

Source

  • Text: Rudi Triki
  • Photos: Rudi Triki