TracesOfWar needs your help! Every euro, pound or dollar you contribute greatly supports the continuation of this website. Go to stiwot.nl and donate!

Stumbling Stone Stationsweg 196

Op 28 april 2018 is in Sliedrecht hier een Stolperstein gelegd voor:
Teunis Ceelen, geboren 1925, omgekomen op 10 november 1944 in Lippendorf

Deze Stolperstein ligt hier voor een Merwedegijzelaar.

Merwedegijzelaars waren jongemannen die opgepakt werden tijdens een razzia op 16 mei 1944 als vergelding van twee omkomen leden van de landwacht in vuurgevecht met het verzet in de nacht van 9 -10 mei 1944.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme).
Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor meestal de laatste vrijwillige residentie van slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. In elke plaquette is de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats- (meestal een concentratiekamp) en datum van overlijden gestanst. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."

Borne was de eerste plaats in Nederland waar Stolpersteine zijn gelegd. Dit gebeurde op 29-11-2007

Do you have more information about this location? Inform us!

Source

  • Text: Jan de Jager
  • Photos: Fedor de Vries (1), Jan de Jager (2)
  • https://www.struikelstenensliedrecht.nl/ceelen-teunis/
  • https://merwedegijzelaars.nl/